Afvoer en leidingen

Afvoer en leiding

Je afvoer ontstoppen of leidingen reinigen?! Dewaele helpt je graag verder...

Wat zijn de verschillende soorten afvoerpijpen?

Er zijn een paar verschillende soorten afvoerleidingen die vaak in huizen en bedrijven worden aangetroffen, dit afhankelijk van de leeftijd en het type onroerend goed dat u bezit. 


De verschillende soorten afvoerpijpen zijn:

  • HDPE-afvoerbuizen
  • PVC-afvoerbuizen .
  • Betonnen afvoerbuizen. 
  • Klei-afvoerbuizen .
  • Gietijzeren afvoerbuizen. 
  • Koperen afvoerbuizen. 
  • Gegalvaniseerde afvoerbuizen.
  • Loden afvoerbuizen.


De meest voorkomende vorm van afvoerleiding in het sanitair is polyvinylchloride, algemeen bekend als PVC. 

Dit is een populaire optie bij heel wat loodgieters, de reden hiervoor is:

1. Kwaliteit

Afvoerbuizen in PVC zijn zeer slijtagevast. Ze zijn bestand tegen de zure en giftige gassen die zich in uw afvoer bevinden, hierdoor wordt de buis niet aangetast of afgesleten. PVC heeft daarnaast ook een glad oppervlak, waardoor je veel minder kans hebt op verstoppingen die bijvoorbeeld wel voorkomen bij een betonnen of kleien afvoerbuis. Door het gladde oppervlak zal het afvalwater zich niet hechten aan de buis.


2. Flexibiliteit

PVC is heel wat minder gevoelig aan trillingen in de grond. Bij de meeste mensen ligt de afvoerbuis onder je oprit, iets waar je doorgaans veel over rijdt. Dit zorgt voor een kleine druklast op je riolering. PVC is licht flexibel en zal de druklast opvangen. Dit in tegenstelling tot oude betonnen leidingen die deze druk niet kunnen opvangen. Deze zullen bijgevolg na verloop van tijd breken of scheuren.


3. Levensduur

PVC gaat lang mee omdat het slijtagevast isEen PVC buis kan bij goed gebruik dus wel 100 jaar meegaan.Buiten PVC en HDPE buizen worden de andere materialen niet meer gebruikt Dit omwille van hun lage levensduur van gemiddeld 20 jaar. Ook mag lood niet meer gebruikt worden aangezien dit tot loodvergiftiging kan leiden in het afvoerwater.


Voor de meeste loodgieters zijn PVC en HDPE de beste materialen voor een riolering of afvoer. 

Deze twee materialen variëren in prijs, maar zullen decennialang een uitstekende afvoer van afvalwater bieden, dit zonder dat er lekken ontstaan. Een HDPE-buis is een harde, lichte, stevige buis met een gladde binnen- en buitenkant. 

Het kan drinkwater, afvalwater, slurries, chemicaliën, gevaarlijk afval en samengeperste gassen vervoeren.Waarom is een PVC-afvoerpijp aan te raden?

Een van de redenen waarom polyvinylchloride-buizen en HDPE afvoerbuizen zo populair zijn bij rioleringswerken, is de manier waarop ze zijn vervaardigd. 

Wanneer u een PVC of HDPE buis kiest, besluit u EU-gekeurde leidingen te installeren die niet worden beschadigd door de vele chemicaliën die in het rioolwater circuleren, inclusief het rioolwater van septische systemen.


De meest gebruikte toepassing voor PVC en HDPE-afvoerleidingen is voor een zwaartekracht afvoer. 

Dit betekent dat u uw afvalwater wegspoelt naar de afvoer rioolleiding die is gemaakt om zelfs bij de zwaarste stroming intact te blijven.

Een PVC of HDPE buis is ook zo ontworpen dat het afvalwater er snel doorheen stroomt. 

De gladde binnenkant van de buis is een goede optie om het afvalwater ten allen tijde efficiënt te laten stromen.

Heb je te maken met een verstopping? Laat ons een kijkje nemen...