lekkende waterkraan

Kranen

Hoewel de meest praktische toepassing het leveren van warm en koud water is, spelen keukenkranen een grote rol in het ontwerp van een keuken. De stijlen en kosten variëren enorm. Simpel gesteld, één kraan past niet iedereen!

Hoewel de meest praktische toepassing het leveren van warm en koud water is, spelen keukenkranen een grote rol in het ontwerp van een keuken. De stijlen en kosten variëren enorm. Simpel gesteld, één kraan past niet iedereen!

De perfecte kraan vinden voor je keuken of badkamer is niet makkelijk.

 

Hoewel de meest praktische toepassing het leveren van warm en koud water is, spelen kranen een grote rol in het ontwerp van een keuken of badkamer. Er is een omvangrijk aanbod in allerhande verschillende stijlen en prijsklasses.

 

Simpel gezegd, één kraan past niet iedereen! Maar met de juiste informatie wordt het kiezen van de juiste waterkraan al een stuk gemakkelijker. 

 

Wij geven je hieronder alvast enkele praktische tips. Uiteraard helpen we je graag verder bij het uitkiezen van een kraan die best past bij jouw dagelijkse activiteiten.

 

Ook de installatie van deze kranen kan je aan ons overlaten. Zo ben je er zeker van dat alles naar wens is! 

Hulp nodig bij het kiezen en installeren van de perfecte waterkaan?

Waar moet ik op letten bij het kopen van een keukenkraan?

1. Montage stijl

Er zijn twee standaard montagestijlen, manieren waarop kranen bevestigd worden: 

  • Gemonteerd aan de gootsteen
  • Gemonteerd aan de muur


2. De interne onderdelen

Zijn de onderdelen afzonderlijk vervangbaar? Dan is het niet nodig om de volledige keukenkraan te vervangen als er een onderdeel kapot gaat. Zo zal je op lange termijn kosten besparen.


3. Type klep

Keramische schijfkleppen zijn het nieuwste technische snufje bij waterkranen. Twee keramische schijven regelen de waterstroom en vormen een afdichting wanneer ze aan elkaar worden vergrendeld. Dit type klep is meteen ook het duurste, maar ook het meest betrouwbare. 

Kranen met compressie kleppen zijn dan weer goedkoper, maar ook vatbaarder voor lekken. Kogelkraan kranen hebben een roterende bal die de waterstroom regelt en Cartridge-kogelkranen gebruiken hiervoor een rubberen O-ring.

 

4. Type materialen

Typisch zijn kranen gemaakt van producten die corrosie voorkomen. Messing en roestvrij staal komen het meest voor, maar goedkopere modellen kunnen ook gemaakt zijn van een zinklegering. 

Kranen schilferen of verkleuren meestal niet en zijn doorgaans verkrijgbaar in messing, nikkel, tin, goud. Titanium- en epoxy coatings zullen de afwerking nog langer behouden.

4.1. Welk materiaal is het meest robuust?

Messing is verreweg het beste materiaal om aan te kopen. Idealiter zijn zowel de behuizing als de bedieningselementen van messing. Qua afwerking is geborsteld nikkel uitzonderlijk robuust. Een extra coating met een materiaal als titanium voorkomt krassen en verkleuring. Chrome is het minst robuust, maar ook het goedkoopst. 

4.2. Welke kraanafwerking is het gemakkelijkst schoon te houden?

Messing, nikkel en tin verbergen vingerafdrukken en vlekken het gemakkelijkst. Chroom is het moeilijkst zichtbaar schoon te houden.


5. Type handgreep

Er zijn momenteel 3 verschillende stijlen voor keukenkraanhandgrepen. Elk heeft zijn voor- en nadelen.

5.1. Kraan met één handgreep

Een kraan met één handgreep maakt stroom- en temperatuurregeling in een vloeiende beweging mogelijk. Hoewel de temperatuurregeling niet zo nauwkeurig is als een tweegreepskraan, zijn ze populair omdat ze erg handig zijn.

5.2. Tweegreeps mengkraan

Met zijn aparte warme en koude handgrepen zorgt een tweegreepsmengkraan voor een nauwkeurige temperatuurregeling. Ze zijn de meest traditionele kraan, maar het afzonderlijk beheren van twee temperaturen kan vervelend zijn.

5.3. Handsfree waterkranen

Handsfree kranen zijn een vrij recente innovatie met tal van voordelen. Ze minimaliseren rommel en kinderen of mensen met mobiliteitsproblemen hebben veel gemakkelijker toegang tot het water. 

Het enige minpunt? De temperatuurregeling gebeurt nog steeds handmatig.

 

6. Stijl van de kraan

Overweeg alle details die we tot nu toe hebben aangehaald. Het bepalen van de juiste kraan voor jou en je keuken is afhankelijk van zowel functie als stijl.

6.1.Overweeg functioneel uw levensstijl.

Als u jonge kinderen heeft, is een duurzame en gemakkelijk te reinigen afwerking ideaal. Als toegankelijkheid een probleem is, dan is een handsfree kraan wellicht een goede optie. Uittrekbare handgrepen zijn dan weer ideaal voor het opruimen van de gootsteen na zware voedselbereiding.

6.2.Denk stilistisch na over uw huidige keukenontwerp

Als uw keuken strak en modern is, zal een eenvoudig kraanontwerp met strakke lijnen het best bij je keuken passen. 

Voor wie een keuken in boerderijstijl heeft, zou een aan de muur gemonteerde keukenkraan met een patina-afwerking en een bediening met twee handgrepen geschikt zijn. 

Een professionele keuken van een chef vereist dan weer een roestvrij stalen model met hoge boog en uittrekbare sproeikop om een gemakkelijke werking in de keuken te faciliteren.

Wil je Dewaele inschakelen voor de installatie van je waterkranen? Of heb je last van een lekkende kraan?