Ontstoppen en reinigen van afvoeren en leidingen

Ontstoppen afvoer en leidingen

Een verstopping in je afvoer en/of leidingen? Laat ze regelmatig nakijken of laat ons een kijkje nemen om de verstopping te lokaliseren en te ontstoppen.

Een verstopping in je afvoer of leiding kan snel gebeurd zijn! 

Zo kan een afvoer in de loop der tijd allerlei zeepresten, etensresten en verschillende andere zaken zoals haren, kalk, vetten... gaan opstapelen. 

Dit komt omdat deze resten blijven hangen aan de zijkant van een afvoerbuis of leiding. 

Wanneer je deze afvoeren niet regelmatig nakijkt of uitkuist, kan het zijn dat je binnen de kortste keren te maken hebt met een verstopte afvoer. 

En dat is pas echt vervelend!

 

Hoe kan je zien of je afvoer verstopt is?

Water stroomt langzaam weg

Wanneer je water langzaam wegstroomt in, mag je er al bijna zeker van zijn dat er zich in je afvoer een verstopping aan het vormen is. 

Als je dit probleem laat liggen, is de kans groot dat je binnenkort zit met een verstopte afvoer.

 

Het water komt uit de afvoer omhoog

Een ander teken van een verstopte afvoer of leiding is dat het water niet langzaam zakt, maar langzaam  stijgt in je gootsteen. 

Dit kan zeer vervelend zijn, bv. wanneer je aan het afwassen bent en tijdig moet stoppen om het waterpeil terug te laten zakken of wanneer je de twee gootstenen tegelijkertijd wilt gebruiken. 

Je kan zo niet op je eigen tempo je huishoudelijke karweitjes afwerken en dit zorgt bijgevolg ook voor enorm veel frustraties.

 

Je afvoer en / of leiding maakt geluid

Ook afvoeren en leidingen die geluid maken duiden op een ophoping of verstopping in je afvoer of leiding. Het water kan niet voldoende wegstromen waardoor er lucht bij het afvoerwater terecht komt, wat vervelende geluiden kan veroorzaken wanneer je bijvoorbeeld een gootsteen gebruikt.

 

Lekkende leidingen of afvoeren

Bij sommige hardnekkigere verstoppingen kan het zelfs zijn dat het water bijna niet meer kan wegstromen. Die ophoping van water in je afvoerleiding kan ervoor zorgen dat er allerlei scheurtjes en barsten ontstaan in je afvoer en leiding. 

Deze kunnen dan weer lekkages veroorzaken. Probeer dit probleem zo snel mogelijk op te lossen. Als je dit probleem niet aanpakt, zal de schade in je leidingen ongetwijfeld oplopen.

 

Te maken met een hardnekkige verstopping in je afvoer of leiding?