Ontstoppen keuken, wc en badkamer

Ontstoppen WC, badkamer en keuken

Indien met header-afbeelding

Wat zijn de meest voorkomende problemen bij gootstenen in badkamers en keukens?

Wat zijn de meest voorkomende problemen bij gootstenen in badkamers en keukens?

Hoe kunnen gootstenen  verstopt geraken?

De meest voorkomende oorzaken  van een verstopte gootsteen zijn:

  1. Pluis
  2. Haren
  3. Voedselresten
  4. Zeepresten


Er zijn tal van artikelen die je leren hoe je zelf een gootsteenafvoer kunt ontstoppen, maar zelden vindt u een artikel waarin wordt uitgelegd wat de veelvoorkomende problemen zijn en hoe u dit kunt proberen op te lossen.


Hieronder volgen de 3 meest voorkomende gootsteen problemen  en hoe u deze kunt proberen op te lossen:


Afval op gootsteen

Kapotte afvalverwijdering

Als uw gootsteen verstopt is, kan dit te wijten zijn aan een defecte of kapotte afvalverwijdering. Er is een eenvoudige manier om dit te repareren: door op de rode knop onder de afvoer te drukken reset u uw afvalverwijderingssysteem en zou dit weer actief moeten ziin.

Als uw afvalverwijdering na deze reset nog steeds niet goed werkt, is het geen slecht idee om een professionele loodgieter in te schakelen.

Verstopte afvoer in de keuken

Verstopte afvoer

Gootstenen in badkamer en keuken zijn vatbaar voor verstoppingen omdat ze worden blootgesteld aan allerhande soorten vuil. Er zijn  verschillende manieren waarop u een verstopte afvoer kunt ontstoppen, zo kan in eerste instantie trachten te ontstoppen met chemische ontstoppingsmiddelen. 

U kunt ook gewoon die handige zuiger tevoorschijn halen en proberen het toestel handmatig te ontstoppen. Het kan echter ook helpen om wat afvoerreiniger te gebruiken om het verstoppend vuil los te maken.

Olie en zeepresten blokkeren afvoeren

Te veel zeep of vetten doorspoelen

Bij het gebruik van al te veel zeep of bij het doorspoelen van te veel vetten zoals olijfolie of bakboter, kunnen deze zich na lange tijd beginnen vasthechten aan de binnenkant van jouw afvoerbuis.

Hierdoor zal na verloop van tijd uw buis langzaamaan dichtslibben en zal er een verstopping ontstaan .

Om dit te voorkomen is het aangeraden om af en toe warm water door jouw afvoer te laten lopen.

Is jouw gootsteen verstopt of herken je deze problemen?
Heb je hulp nodig om de gootsteen in je keuken of badkamer te ontstoppen?

Dewaele Loodgieter helpt je graag verder met je probleem en zal een gepaste oplossing bieden om dit probleem te verhelpen.

Wij geven je ook graag ter plaatse advies bij het ontstoppen van jouw  gootsteen.

Zo weet je hoe je deze problemen in de toekomst kan voorkomen en zal je minder vaak te kampen krijgen met een verstopping in de gootsteen!

Op deze manier spaar jij ook een centje extra uit!

Wil je je gootsteen laten ontstoppen? Dewaele kan je hierbij helpen ...

Wij proberen onze diensten steeds zo goed mogelijk af te ronden. 

Zo ben jij er zeker van dat jouw probleem in de toekomst minder vaak zal voorkomen!


We trachten onze klanten dan zo goed mogelijk te informeren over hoe ze zo'n verstopping kunnen voorkomen, maar ook op welke manieren ze een kleine verstopping zelf kunnen verhelpen. 


Wij vinden dan ook dat dit een taak is die eigenlijk standaard onder de service van een loodgieter zou moeten vallen, veel loodgieters opteren er echter voor om die informatie niet aan hun klanten mee te geven om op deze manier snel een extra centje bij te verdienen. Wat jammer is voor loodgieters die deze service wel standaard aannbieden!


Hieronder vindt je alvast enkele tips & tricks om verstoppingen te voorkomen. Ook tonen we hoe je een plunjer kan gebruiken om een gootsteen te ontstoppen. Als deze stappen niet werken en je ziet geen resultaat, is het aanbevolen om een loodgieter met voldoende vakkennis te contacteren.

Zo zorg je ervoor dat het probleem niet verergert of dat je extra schade aanricht.

Hoe los ik zelf verstoppingen op en hoe kan ik verstoppingen in mijn afvoer of gootsteen voorkomen?

Hoe los ik zelf verstoppingen op en hoe kan ik verstoppingen in mijn afvoer of gootsteen voorkomen?

Hoe kan je een plunjer gebruiken voor het ontstoppen van je gootsteen?

Hoewel de meesten van ons plunjers met het toilet associëren, kan je ze zeker ook gebruiken voor het ontstoppen van afvoeren overal in huis. Op voorwaarde natuurlijk dat je weet wat je doet. 


Kies eerst het juiste soort plunjer

Plunjers zijn geen standaardgereedschap, want u hebt het juiste soort nodig om de klus te klaren. In tegenstelling tot een uitstekende flensplunjer, is de klassieke plunjer met platte bodem bedoeld voor gootstenen. Omdat gootstenen  aan de onderkant plat zijn, moet de zuiger die u gebruikt ook  gebruikt worden. Op die manier kunt u een goede afdichting creëren, wat nodig is om een plunjer goed te laten werken.


Zorg ervoor dat u de plunjer correct gebruikt.

Zodra een goede afdichting is gemaakt en u zo een vacuüm hebt gecreëerd, drukt u zachtjes samen en gebruikt u kracht om de plunjer weer omhoog te trekken. Op deze manier gaat het item dat de afvoer verstopt omhoog en 'ontsnapt' het zo naar buiten.

Zelfs als u weet hoe u een zuiger voor uw gootsteen moet gebruiken, kan het zijn dat de afvoer verstopt blijft. Wees niet bang als dit u overkomt, want het komt vaak voor. In plaats van de hele gootsteen uit elkaar te halen om de verstopping te verwijderen, kan u ook gewoon onze loodgieters bellen.Waar moet ik op letten bij het vormen / ontstaan van een verstopping in de gootsteen?

Water loopt traag weg

Als uw gootsteen langzaam leegloopt, is er waarschijnlijk een versperrend voorwerp of een opeenhoping die de stroom blokkeert. Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige methodes die u kunt gebruiken om de doorstroom van uw gootsteenafvoer te verbeteren en tegelijkertijd te helpen voorkomen dat de afvoer in de toekomst weer verstopt raakt.


Zorg voor uw afvalverwijdering en toilet

Veel schadelijke items, zoals bakvet, kunnen in de zijkanten van uw leidingen terechtkomen, waardoor voedselresten niet in de eigenlijke afvoer terechtkomen. Om dit soort problemen te voorkomen, dient u uw borden en kookgerei op te ruimen alvorens u deze afwast.

Hetzelfde principe geldt voor uw toilet. Het is belangrijk dat u alleen dingen wegspoelt die zijn gemarkeerd als "doorspoelbaar" en dat u alle andere papieren of katoenen items in de prullenbak werpt. Dit helpt voorkomen dat het toilet verstopt raakt en dat uw gootstenen erop achteruit gaan. Als u de tekenen van een verstopping opmerkt, zorg er dan voor dat u uw gootsteen onder water zet voordat het probleem uit de hand loopt.


Voorkom een verstopping van je gootsteen in de keuken

Afvalverwijdering is in de eerste plaats bedoeld om kleine hoeveelheden voedselresten op borden, potten en pannen na een maaltijd te vermalen. Als u het voor iets anders gebruikt dan de bovenstaande beschrijving, vraagt u om problemen. Gebruik een vuilnisbak om grotere hoeveelheden oud voedsel weg te gooien. Verwijderingsproblemen zijn een van de meest voorkomende telefoontjes die lokale sanitaire bedrijven ontvangen.


Gooi nooit materialen in je afvoerbak

Gooi nooit materialen zoals selderij in de afvalbak. Doe dit ook niet voor meer dan een paar rijstkorrels of een paar stukjes pasta. Deze zwellen op en dragen bij aan het vormen van vuilklompen die een verstopping veroorzaken.
We hopen dat onze tips en stappen je hebben geholpen! 

Je mag ons altijd laten weten of dit je geholpen heeft. Mocht dat niet het geval zijn en je zit nog steeds met een verstopte gootsteen, kan je best een professionele loodgieter contacteren. Ook wij kunnen je uiteraard hierbij helpen. 


Na een contactopname proberen we dan zo snel mogelijk ter plaatste te komen om jouw probleem te verhelpen zodat jij je weer kan focussen op je dagelijkse taken!

Wil je Dewaele inschakelen voor het ontstoppen van je gootsteen?