Riolering

Riolering

Tijd om je riolering eens te laten nakijken? Onderhoud van je rioleringen kan je veel kosten besparen. Dewaele helpt je graag verder.

Wat is het verschil tussen een afvoer en een riool?

Afvoer? Riool? Deze woorden worden door heel wat mensen door elkaar gebruikt, hoewel ze elks een heel verschillende betekenis hebben. 

Maar wat is dan het werkelijke verschil tussen de twee? Is het echt een kwestie van uiterlijk of heeft het meer met functie te maken? Het antwoord ligt tussen de twee in.


Er zijn veel verschillen te zien tussen afvoerbuizen en rioleringen. Het belangrijkste verschil dat u zult zien is de plaatsing. De afvoerleiding is de buis die van uw huis of bedrijfsgebouw naar de openbare, gemeentelijke riool loopt.

Veel mensen weten niet dat ze in de meeste gevallen verantwoordelijk zijn voor het onderhoud en de reparatie van de afvoeren die van hun eigendom naar deze hoofdriolering gaan.


De rioolafvoer die het afvalwater van uw eigendom naar een waterzuiveringsinstallatie brengt, valt daarentegen onder de verantwoordelijkheid van de watermaatschappij. De hoofdriolering loopt onder de grond en voert grote hoeveelheden afval en water van verschillende huizen aan om bij aankomst in de zuiveringsinstallatie met chemicaliën behandeld te worden.

Er zijn enkele uitzonderingen van woonsten met hun eigen privé riolering, maar over het algemeen zijn de riolen in uw buurt groot en worden ze beheerd door een lokaal nutsbedrijf.

 

Wat is een afvoer?

Een afvoer is per definitie een buis die slechts één gebouw (een huis, een kantoorgebouw,...) bedient.

Er zijn allerlei soorten afvoeren, die allemaal een ander doel dienen. 

Een laterale afvoer is bijvoorbeeld een gedeelte van de afvoer dat buiten de begrenzing van een bepaald gebouw geplaatst werd en dat verbonden kan worden met de afvoeren van andere nabijgelegen gebouwen, om zo een riool te worden.

Een afvoersysteem kan natuurlijk of kunstmatig zijn, maar het belangrijkste doel is het afvalwater in een nabijgelegen reservoir of in de zee te deponeren.

 

Wat is een riool?

Een riolering (of rioleringssysteem) is een ondergronds netwerk van leidingen die rioolwater bevat (dat normaal gesproken bestaat uit een mengeling van afvalwater en menselijk afval), dat vanuit de riolering rechtstreeks naar afvalverwerkingsinstallaties of stortplaatsen loopt.

Alle afvoeren leiden naar riolen en alle riolen leiden in een of andere vorm naar een zuiveringsinstallatie, nooit rechtstreeks naar een natuurlijk reservoir of een ander waterlichaam. Riolen zijn ook altijd kunstmatig, omdat de natuur niet de neiging heeft om zo'n complex netwerk van leidingen te produceren en omdat ze ook niet over een andere manier beschikt om dergelijk afval op de juiste manier te verwijderen.

 

Wat is een afvoer riolering?

Als u meer wilt weten over de verschillende soorten afvoerleidingen die afvalwater van en naar uw eigendom voeren, moet u weten hoe het hele rioleringssysteem werkt. Er zijn drie veel gebruikte soorten riolering in gebruik. 

De eerste RWA voert regenwater van uw lokale gemeenschap naar rivieren waarin het regenwater geloosd wordt. 

De tweede DWA verzamelt het rioolwater en verplaatst het naar een zuiveringsinstallatie waar het na verwerking weer in het milieu geloosd wordt.

Het derde en laatste FWA wordt een gecombineerd rioolstelsel genoemd, waarbij zowel regen als afvalwater in het milieu terechtkomen wanneer de rioolwaterzuiveringsinstallatie zijn maximale capaciteit bereikt en het op geen enkel moment meer kan worden opgeslagen.

Heb je te maken met een verstopping? Laat ons een kijkje nemen...